Translate

tisdag 19 februari 2013

Vad är hälsa och ohälsa

Litteratur:

Kristofferssen Jahren Nina (2009) Grundläggande omvårdnad del 1. Liber AB Stockholm. ss 28 - 51.

Hälsa beskrivs inom vården som ett centralt begrepp. Vi möter människor dagligen och det är lätt att ställa frågan - Hur står det till? Hur mår du? Men vill vi alltid ha det riktiga svaret .. vi är ofta på väg och den andre personen vill inte belasta oss med hur han/hon igentligen mår...

Idag pratar vi om att uppnå hälsa genom ex att träna våra kroppar med olika fysisk aktivitet, vi ska äta rätt kost och leva sunt. Men vad är rätt kost och ett sunt liv?

Idag har man byggt upp olika hälsocenter, hälsohem och alla ska äta hälsokost, åka på hälsosemester, göra hälsoundersökningar...

Men vad är hälsa?
Vem avgör om Jag har hälsan?
Vad har jag för syn på hälsa?
Vilken defination har jag på begreppet hälsa?

Det är viktiga frågor som vi behöver ställa och diskutera.

Ordet hälsa betyder frisk, oskadd och hel som människan både fysiskt och psykiskt.
När vi tittar på begreppet historiskt så ser man hur begreppet hälsa förändrats, pga olika fakorer  som bla människans livsvillkor, synen på människan och människovärdet.

Platon (427-347 f.kr) säger att alla människor borde sträva efter att uppnå moraliskt ideal och beroende av personlighetens olika sidor, som måste det finnas en balanseras mellan sidorna.

Hippokrates (460-377 f.kr) talar om att det måste finnas en balans mellan kroppens olika organ och en harmoni. Ett helhetsperspektiv är kropp och själ är ett. Männsikan skulle leva utifrån rättskaffenhet, måttlighet, pålitlight, besinning och harmoni för att nå den idealiska livsföringen.

Naturvetenskapen (1500-1600 talet) hade dualistisk människosyn som talade om skillnaden mellan själ och kropp. 1850 blev hälsa mer sjukdomsorienterad och kopplades till rubbningar och svikt i de inre organen. Hälsa blev en frånvaro av sjukdom som varade fram till 1950-talet.

Florence Nightingale beskriver hälsan som att man ska kunna utnyttja alla resurser man har

WHO (Världs hälso organisationen ) (1946) beskriver hälsan som att inte enbart vara frånvaro av sjukdom utan ha ett välbefinnande både fysiskt, psykiskt och socialt. Kopplas till vård och omsorg och utgår från individuella och subjekt aspekt. Betraktar hälsan som ett positivt mänskligt värde och är ett samspel mellan människan och miljön. WHO arbetar för att förbättra hälsotillståndet hos alla änniskaor på jorden genom ex utrota sjukdmar, mat och rent vatten, utbildning, ...mm... 1995 utvecklade man texten med begreppet livskvalité som innebär att personens uppfattning av sin livssituation i den kulturella och värdesystem han/hon lever i.

Ole Berg (1975) Beskriver hälsa som att kunna arbeta  och fungera under olika förhållande.

Talcott Parsons (1981 ) talar om att hälsa är att optimalt fullgöra sina uppgifter och roller som man har i sociáliserats in i.

Peter Hjort (1982) beskriver hälsa som att kunna hantera stress och anpassa sig till olika svårigheter, sjukdomar, funktionsnedsättningar, olyckor, konflikter , ålderdomen...

Aron Antonosky ( 1979, 1988) Beskriver faktorer som främjar hälsan som handlar om att förstå sammanhang och uppleva situationen som meningsfulla,begripliga och hanterbara. Han använder begreppet " Salutogen".

Katie Eriksson (1984) Beskriver hälsa som samordning mellan sundhet, friskhet och välbefinnande. Hon beskriver detta med "hälsokorset". Alla har eget ansvar för sitt liv , sina val, och sin  hälsa. Att vara frisk knyts till fysisk hälsa, fysisk funktion och prestationsförmåga medan sundhet kopplas till psykisk hälsa som kan innebära att personen är klar och orienterad. Välbefinnande är den subkektiva känslan personen själv har kring sin hälsa.Det innebär att en svårt sjuk person kan uppleva hälsa.

Dorotea Orem (1991) Talar om hälsan som ett tillstånd av sundhet och helhet.

Siri Næss (2001) Beskriver hälsa som livskavlitét där personens kognitiva och affektiva upplevelser är positiva. En persons inre upplevelser kallas psykiskt välbefinnande och innebär han/hennes subjektiva upplevelser av sin livssituation.livskvalité innebär att ha det bra som innefattar goda känslor ex glädje, engagemang, kärlek och positiva bedömningar ex självrespekt, mening med tillvaron.. när det gäller sitt egna liv.

Det har gjorts många undersökningar där personer har lyft fram  hälsa som att inte vara sjuk, trivsel, att kropp och själ fungerar i vardagen, bo i egen bostad, klar i huvudet, ha synen, rörelseförmåga, ha ett gott humör...

Statiska Normalitetsbegrepp = hälsa är frånvaro av sjukdom. Utgår från naturvetenskapliga tankesättet normalvärden/medlevärde ex puls, blodtryck, längd och vikt, provtagningsvärden.... Här kan personalen bedöma utifrån olika värden som är norm.

Normativ normalitetsbegrepp = utgår från vad som är önskvärt och inte normen.

När vi läser om alla teorier som varit ienom åren och funderar över vad är hälsa och vad innebär det.... ? Den enda personen som kan avgör om han/hon har har hälsa är individen själv. Inom sjukvården utgår vi från WHO förklaring som finns med i alla dokument ex Hälso och sjukvårdslagen.

Aron Antonosky är en teori som kommer mer och mer och handlar om salutogen förhållningssätt och att skapa sammanhang.

Det finns många rapporter som beskriver den ökade psykisk ohälsan hos barn och ungdomar.
För att föstå detta måste man börja med att diskutera innebörden i begreppet hälsa och vilka faktorer som påverkar hälsa så det övergår till ohälsa. Vad kan vi göra för att öka hälsan...

Viktiga frågor är:

Vad är hälsa för mig?
Hur ser jag på min egen hälsa?
Vad kan jag göra för att höja min egna hälsa?
Vilka faktorer påverkar din hälsa och varför ?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar